KEZDŐLAP >> SZÜLÉSFELKÉSZÍTŐ TANFOLYAMUNK

SZÜLÉSFELKÉSZÍTŐ TANFOLYAMUNK
2014. óta szervezzük meg egyre sűrűbb időintervallumban a szülésre felkészítő tanfolyamainkat várandósaink és családtagjaik (különös tekintettel a leendő édesapák) számára. A nagy népszerűségnek örvendő csoportos foglalkozások mellett párhuzamosan bevezettük heti két alkalommal az ambuláns ellátás során azt a várandósgondozást, mely lehetővé tette, hogy várandósaink (a szülészet-nőgyógyászati szakrendelés keretein belül) az egyénre szabott ellátás és segítségnyújtás lehetőségével éljenek.

Mind a szülésre felkészítő tanfolyamaink, mind a várandósgondozó szakrendelés során Bababarát Kórházként elsőrendű célunk a Nemzetközi Szülészeti Kezdeményezés és a Bababarát Kórház Kezdeményezés elveivel összhangban álló programtervvel elkészített foglalkozások megszervezése. A csoportos foglalkozások témája, módszere és tematikája a következő:

- A várandósok és magzatuk egészségi állapotának felmérésében és támogatásában segítő szervezetek tájékoztató előadása pl.: Czeizel Intézet magzati ill. csecsemő diagnosztikai vizsgálatairól, Krio és Corden Intézet magzati ősssejt gyűjtési lehetőségeiről és azok folyamatáról, Aqua Úszó Akadémia szülésfelkészítő kismama tornáinak és relaxáló úszástechnikáinak, valamint a babaúszás fejlesztő foglalkozásainak lehetőségéről.
Ezek az előadások a várandósok és a magzatok egészségi állapotának elemeiről, az életmód változtatás elemeiről, a vajúdás alatt alkalmazható relaxációs technikákról és a támogató részéről alkalmazható gyakorlatról szólnak.

- Vezető szülésznő előadása tájékoztatja az anyát a várandóság és vajúdás alatti élettani folyamatokról (testi-lelki változások). Az életmód változtatás lényeges elemeiről. A vajúdás és szülés alatti folyamatos támogatás előnyeiről, valamint a szülő nőt az általa választott személyek által nyújtott támogatás lehetőségeiről.

- Tájékoztatja a szülés folyamatáról, a választott testhelyzetek és megtámasztási lehetőségek, légzés és relaxációs technikák valamint a masszázs technikák végrehajtási folyamatáról. Ezen technikák elsajátítása segíti a fájdalom csillapítását és enyhítését, növeli az anyák elégedettségét szülésélményüket érintően.

- Tájékoztatás nyújtása a szülőszobai elhelyezés során behozható kívánatos tárgyi eszközökről (kiskönyv, laborleletek, dokumentációk, ruhaneműk, nőgyógyászati betétek, stb.) Listájukról szórólapot biztosít az intézmény. A szülőszobán alkalmazott gyakorlatot ismerteti a kismamákkal és hozzátartozójukkal, különösen a szabad mozgás és testhelyzet biztosítását szolgáló eszközök használatáról (vajúdó labda, bordásfal, szék és matrac) vajúdás alatt. Ismerteti a szülési testhelyzeteket és a szülőszobán található szülőágy sajátosságait.

- Biztosítja a kismamákat a döntési és tájékoztatási lehetőségeikről, az intézmény evidencia alapú gyakorlatáról. Ismerteti a császármetszés akut és elektív folyamatáról, indikációjáról.

- Ismerteti a Bababarát Kórház 10 lépés folyamatát, melyet az osztály dolgozói teljes mértékben alkalmaznak mind a szülőszobán, a műtőben és a gyermekágyas időszak folyamán. Az alkalmazott eljárások: késői köldökzsinór elvágás, azonnali anyai mellkasra helyezés és aranyóra betartása, bőr-bőr kontaktus édesanya számára és szőr-bőr kontaktus édesapának való biztosítása, mellre helyezés segítése, korai kötődés családdá szerveződés támogatása. Gyermekágyas időszak alatt az osztály roomingin rendszerben működik.

- Laktációs tanácsadó illetve az Újszülött Osztály főnővére tájékoztatást ad a szülés utáni első napok testi-lelki változásairól. Tanácsokat ad a gyermekágyas időszak alatti kívánatos életmódjáról, az anya-újszülött kötődést segítő módszereinkről. Tájékoztat a csecsemő ellátás eszközeiről és folyamatáról valamint a rooming-in rendszerben történő segítségnyújtás formáiról. Az igény szerinti anyatejes szoptatás technikai és elvi ismeretanyagának elsajátításában segítséget nyújt mind eszközök, mind a „Te is szoptass” kiadvány biztosításával.

- Várandósság alatti tárgyi szemléltető eszközök biztosításával (várandós nő teste és magzatának méhen belüli viszonya, méhlepény anatómiája, funkciójának ismertetője)

- Vajúdási és szülési testhelyzetek, nem gyógyszeres kényelemnövelő és fájdalomcsillapító technikák eszközparkjának szélesítésével való oktatás biztosítása

- Újszülött köldökellátásának, fürdetésének, táplálásának folyamatait szemléltető eszközök biztosításával a hatékony ismeretanyag elsajátítás támogatása

- Anyatejes táplálás előnyeiről ismeretterjesztő és tájékoztató szórólapok, kiadványok elérhetőségének biztosítása

- Szoptatás, mellfejés technikai kivitelezésének oktatása, szemléltetése

Ugrás a lap tetejére.